Postup
1
Pripravime si žihľavu, cesnak, píniove oriešky a sol
3
Obvarime si umytu a zbavenu stoniek žihľavu.
4
Zlejeme vodu a nakrájame cesnak, píniové oriešky a soľ
6
Umyť žihľavy a blanzírujeme po dobu asi 2 minút (alebo kým sa zmäkči) vo veľkom hrnci s malým množstvom vody, voda môže byť natoľko, že staci ta,co je na listoch po umývaní. Počas varenia zatlačte listy v panvici, variť rovnomerne. Scedime varené žihľavy, držať stranou vodu z nich. Nechá sa vychladnúť. Podrvime (v ideálnom prípade v mažiari), s cesnakom, píniovými orieškami a soľou. Ak je to nutné, môžete pridať do pesta varenu vodu z nich (alebo nejaký olivový olej), aby to bolo pekne krémové. Ak chcete získať zrnite pesto, nedrvime moc a pridajte píniové oriešky až na konci.
7
Miesto na ulozenie pesta je v hermeticky uzavretých obaloch a polejeme dobre vrch s extra panenskym olivovym olejom, aby sa zabránilo tvorbe plesní a oxidácie.
8
Ma byť skladované vo vzduchotesnej nádobe
9
týždeň v chladničke,šesť mesiacov v mrazničke
10
Spagety varime v osolenej vriacej vode-podla navodu na obale.
12
Uvarene spagety scedime a zamiesame s pestom a parmezanom a podavame horuce