Pšenično - ražný chlieb

03.11.2014 zuzka.grujbarova@gmail.com
Pšenično - ražný chlieb
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 45 min.
Čas prípravy: 15 min.
Čas varenia / pečenia: 30 min.

Suroviny

Porcií: 1
  • 300g ražného kvásku
  • 300g pšeničnej chlebovej múky
  • 200-250ml pramenitej vody
  • 12g soli
  • 10g celej rasce

Postup

1

Nachystajte si kvások podľa receptu tu <a href="http://www.fajnsmeker.sk/recept/domaci-razny-kvasok-247/" target="_blank">http://www.fajnsmeker.sk/recept/domaci-razny-kvasok-247/</a>

2

3

300g aktívneho kvásku zmiešajte s 300g pšeničnej chlebovej múky a 200-250ml pramenitej vody (presné množstvo uvidíte sami, podľa konzistencie cesta). Pripravenú zmes môžete nechať krátko rozkvasiť (asi pol hodinku) a potom pridajte soľ a rascu.

4

5

Cesto hneťte ručne alebo v robote asi 15 minút, kým sa nezačne v tenkých povrazcoch odlepovať od stien.

6

7

Potom cesto vyklopte na hrubo pomúčenú pracovnú plochu. Je trošku redšie a treba doňho zapracovať ďalšiu múku. Placku cesta prekladajte na polovicu, stlačte spoje a rukami cesto znova roztľapkajte na placku. Potom preložte cesto zase z opačnej strany, vždy sa posúvajte o 90°. Cesto takto prekladajte, až kým sa vám pod rukami nevytvorí pekný bochník so zamatovým povrchom.

8

9

Nechajte cesto na doske odpočinúť asi 30 minút, prikryte ho utierkou alebo fóliou, aby neoschlo.

10

11

Po uplynutí tejto doby môžete cesto ešte zopárkrát preložiť, vytvarujte bochník a uložte ho spojom nahor do ošatky alebo misky vystlanej utierkou.

12

13

Nechajte kysnúť asi 3 hodiny, bochník by mal zdvojnásobiť svoj objem.

14

15

Rúru rozpáľte aj s plechom alebo nádobou na pečenie na 250°. Na dno rúry umiestnite starý plech alebo misku.

16

17

Cesto vyklopte na rozpálený plech a na starý plech na dne rúry streknite asi 1 deci vody. Nechajte piecť takto asi 10 minút. Potom plech s vodou vyberte a chlieb pečte ešte asi 20 minút.

18

Upečený bochník na poklep krásne zvoní.

19

20

Nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, aby nezvlhol. Ak ho nezjete hneď, zabaľte ho iba do utierky.

Recepty kuchára zuzka.grujbarova@gmail.com

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama