Postup
1
Nachystajte si kvások podľa receptu tu <a href="http://www.fajnsmeker.sk/recept/domaci-razny-kvasok-247/" target="_blank">http://www.fajnsmeker.sk/recept/domaci-razny-kvasok-247/</a>
3
300g aktívneho kvásku zmiešajte s 300g pšeničnej chlebovej múky a 200-250ml pramenitej vody (presné množstvo uvidíte sami, podľa konzistencie cesta). Pripravenú zmes môžete nechať krátko rozkvasiť (asi pol hodinku) a potom pridajte soľ a rascu.
5
Cesto hneťte ručne alebo v robote asi 15 minút, kým sa nezačne v tenkých povrazcoch odlepovať od stien.
7
Potom cesto vyklopte na hrubo pomúčenú pracovnú plochu. Je trošku redšie a treba doňho zapracovať ďalšiu múku. Placku cesta prekladajte na polovicu, stlačte spoje a rukami cesto znova roztľapkajte na placku. Potom preložte cesto zase z opačnej strany, vždy sa posúvajte o 90°. Cesto takto prekladajte, až kým sa vám pod rukami nevytvorí pekný bochník so zamatovým povrchom.
9
Nechajte cesto na doske odpočinúť asi 30 minút, prikryte ho utierkou alebo fóliou, aby neoschlo.
11
Po uplynutí tejto doby môžete cesto ešte zopárkrát preložiť, vytvarujte bochník a uložte ho spojom nahor do ošatky alebo misky vystlanej utierkou.
13
Nechajte kysnúť asi 3 hodiny, bochník by mal zdvojnásobiť svoj objem.
15
Rúru rozpáľte aj s plechom alebo nádobou na pečenie na 250°. Na dno rúry umiestnite starý plech alebo misku.
17
Cesto vyklopte na rozpálený plech a na starý plech na dne rúry streknite asi 1 deci vody. Nechajte piecť takto asi 10 minút. Potom plech s vodou vyberte a chlieb pečte ešte asi 20 minút.
18
Upečený bochník na poklep krásne zvoní.
20
Nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, aby nezvlhol. Ak ho nezjete hneď, zabaľte ho iba do utierky.