1
Jablká nakrájajte na štvrťky, poumývajte. Uložte do čistej nádoby, pridajte med a zalejte 1 litrom pramenitej vody. Zakryte mikroténovým sáčkom a nechajte na teplom mieste 5 dní kvasiť.
3
Potom odoberte 200ml tekutiny a zmiešajte ju s 200g ražnej múky. Asi za pol dňa kvások vzíde.
5
Polovicu kvásku odoberte (vyhoďte) a nakŕmte ho ďalšími 200g ražnej múky a 200ml pripravenej tekutiny.
7
Kvások takto kŕmte ešte ďalšie dva dni.
8
Hotový kvások príjemne ovocne vonia, po nakŕmení rastie a bublinkuje a je veľmi kyslý.
10
Potom je možné kvások uložiť do chladničky, napríklad v zaváraninovom pohári, no treba mu v ňom nechať nejaký priestor, keby náhodou ešte podrástol. Pred pečením je nutné kvások nakŕmiť a nechať ho v teple zaktivovať sa. V prípade, že nepečiete často, kvások treba kŕmiť aspoň každých 14 dní.