Domáci ražný kvások

18.10.2014 zuzka.grujbarova@gmail.com
Domáci ražný kvások
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 0 min.
Čas prípravy: min.
Čas varenia / pečenia: min.

Suroviny

Porcií: 0
  • 6-7 jabĺk so šupkou, umyté, zbavené jadierok
  • 6 lyžičiek medu
  • pramenitá voda (napríklad kojenecká)
  • celozrnná ražná múka hladká

Postup

1

Jablká nakrájajte na štvrťky, poumývajte. Uložte do čistej nádoby, pridajte med a zalejte 1 litrom pramenitej vody. Zakryte mikroténovým sáčkom a nechajte na teplom mieste 5 dní kvasiť.

2

3

Potom odoberte 200ml tekutiny a zmiešajte ju s 200g ražnej múky. Asi za pol dňa kvások vzíde.

4

5

Polovicu kvásku odoberte (vyhoďte) a nakŕmte ho ďalšími 200g ražnej múky a 200ml pripravenej tekutiny.

6

7

Kvások takto kŕmte ešte ďalšie dva dni.

8

Hotový kvások príjemne ovocne vonia, po nakŕmení rastie a bublinkuje a je veľmi kyslý.

9

10

Potom je možné kvások uložiť do chladničky, napríklad v zaváraninovom pohári, no treba mu v ňom nechať nejaký priestor, keby náhodou ešte podrástol. Pred pečením je nutné kvások nakŕmiť a nechať ho v teple zaktivovať sa. V prípade, že nepečiete často, kvások treba kŕmiť aspoň každých 14 dní.

Recepty kuchára zuzka.grujbarova@gmail.com

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama