Rustikálny koláč

19.03.2015 lucia.salkova@gmail.com
Rustikálny koláč
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 65 min.
Čas prípravy: 20 min.
Čas varenia / pečenia: 45 min.

Suroviny

Porcií: 8
  • 250g hladkej múky
  • 2PL práškového cukru
  • 1/4PL soli
  • 150g masla (izbová teplota)
  • 2PL vlažnej vody
  • ovocie (a iné dobrotky, ktoré pôjdu do vnútra)

Postup

1

Do veľkej misy si dáme múku, cukor, soľ a premiešame. Rustikálny koláč - krok 1

2

Rustikálny koláč - krok 2

3

Pridáme maslo a začneme hnietiť (ručne) cesto. Postupne pridávame vodu a hnietime až kým nám nevznikne poriadne celistvé cesto. Rustikálny koláč - krok 3

4

5

A teraz príde čas na kávičku, čajík, či iné lebedenie, pretože cesto zabalené vo fólii uložíme na 1-2 hodinový odpočinok do chladničky. Ja som fóliu nemala, tak som cesto uložila do niktroténového sáčku. Rustikálny koláč - krok 5

6

Keď sa nám už bude chýliť čas k tomu správemu na vybratie cesta (moje odpočívalo hodinu), môžme začat chystať ovocie. Ja som použila broskyne a čučoriedky - zavárané, keďže čerstvé teraz ťažko. Oba som scedila a broskyne ešte nakrájala. Rustikálny koláč - krok 6

7

8

Cesto si položíme na múkou posypanú dosku a vyvaľkáme do kruhu. Ak sa vám začne na koncoch trhať nezúfajte, to vôbec nevadí. Výhodou tohto koláča je, že vyzerá skvelo nesymetricky a čím viac nesymetricko potrhané konce tým čarovnejšie. Ja som to prvý krát trochu porvala, ale nebojte sa, cesto je pevné takže presun na pekáč zvládnete ľavou zadnou.

9

10

A začnite vkladať ovocie ako vám príde. Hlavne doprostred a nechajte si aspoň 3 centimetre od okraja, aby ste ho mohli zahnúť. Môžte pokombinovať a poskúšať hocičo. Ovocie ešte pocukrite kryštálovým cukrom, alebo aj hnedým ak máte. Keď som koláč piekla druhý krát dala som doprostred nakrájané čerstvé jabĺčka (ošúpané pravdaže), posypala cukrom, škoricou a medom. Joj to vám bola lahoda :)

11

12

Pred šupnutím do rúry cesto ešte potrite žĺtkom

13

14

Pečte pri 170 stupňoch tak 30-45 minút, aby sa cesto prepieklo aj zo spodnej časti. Potom už len vytiahnuť a servírovať. Teplý je najlepší :)

15

16

pozn. aktuálne mám najobľúbenejšiu verziu s čerstvými jabĺčkami, hruškami, medom a škoricou :)

Recepty kuchára lucia.salkova@gmail.com

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama