Postup
1
Do veľkej misy si dáme múku, cukor, soľ a premiešame.
2
3
Pridáme maslo a začneme hnietiť (ručne) cesto. Postupne pridávame vodu a hnietime až kým nám nevznikne poriadne celistvé cesto.
5
A teraz príde čas na kávičku, čajík, či iné lebedenie, pretože cesto zabalené vo fólii uložíme na 1-2 hodinový odpočinok do chladničky. Ja som fóliu nemala, tak som cesto uložila do niktroténového sáčku.
6
Keď sa nám už bude chýliť čas k tomu správemu na vybratie cesta (moje odpočívalo hodinu), môžme začat chystať ovocie. Ja som použila broskyne a čučoriedky - zavárané, keďže čerstvé teraz ťažko. Oba som scedila a broskyne ešte nakrájala.
8
Cesto si položíme na múkou posypanú dosku a vyvaľkáme do kruhu. Ak sa vám začne na koncoch trhať nezúfajte, to vôbec nevadí. Výhodou tohto koláča je, že vyzerá skvelo nesymetricky a čím viac nesymetricko potrhané konce tým čarovnejšie. Ja som to prvý krát trochu porvala, ale nebojte sa, cesto je pevné takže presun na pekáč zvládnete ľavou zadnou.
10
A začnite vkladať ovocie ako vám príde. Hlavne doprostred a nechajte si aspoň 3 centimetre od okraja, aby ste ho mohli zahnúť. Môžte pokombinovať a poskúšať hocičo. Ovocie ešte pocukrite kryštálovým cukrom, alebo aj hnedým ak máte. Keď som koláč piekla druhý krát dala som doprostred nakrájané čerstvé jabĺčka (ošúpané pravdaže), posypala cukrom, škoricou a medom. Joj to vám bola lahoda :)
12
Pred šupnutím do rúry cesto ešte potrite žĺtkom
14
Pečte pri 170 stupňoch tak 30-45 minút, aby sa cesto prepieklo aj zo spodnej časti. Potom už len vytiahnuť a servírovať. Teplý je najlepší :)
16
pozn. aktuálne mám najobľúbenejšiu verziu s čerstvými jabĺčkami, hruškami, medom a škoricou :)