Špaldovo-zemiakový chlieb

12.03.2015 peterruzicka@gmail.com
Špaldovo-zemiakový chlieb
Celkové hodnotenie: 5.0 z 5 ( pri 1 hodnotení )
Celkový čas: 90 min.
Čas prípravy: 40 min.
Čas varenia / pečenia: 50 min.

Suroviny

Porcií: 1
  • 0,5kg hladkej múky
  • 0,5kg špaldovej múky
  • 2 malé lyžičky rasce
  • 1 kocka kvasníc
  • 4 uvarené zemiaky strednej veľkosti (najlepšie variť ako na pyré, zliať vodu po uvarení a popučiť do hladka)
  • 2 malé lyžičky soli
  • 6 dl vlažnej vody
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo iného)
  • 2 veľké lyžičky octu
  • Do cesta alebo na posyp podľa chuti:
  • sezam
  • ľan
  • slnečnicu

Postup

1

Múku zmiešame s rascou, soľou. Časť vody vymiešať dohladka s popučenými zemiakmi a pridať do múky. Pridať zvyšok vody s octom a kvasnicami.

2

3

Cesto treba poriadne zamiesiť a nechať 10 minút odstáť.

4

Po 10 minútach cesto opäť poriadne premiesiť a nechať 30 minút odstáť.

5

6

Cesto potom premiesime a vytvarujeme. Vytvarovaný bochník chleba položíme na plech (odporúčam dať ho na papier na pečenie), nožom na ňom vytvoríme pár zárezov.

7

Chlieb pečieme pri teplote 200°C približne 30 minút.

8

Potom ho pretrieme na povrchu slanou vodou a znížime teplotu rúry na 180°C a necháme piecť približne 20 minút.

9

10

Po vybratí z rúry treba chlieb potrieť jemne vodou a počas chladnutia ho nechať zakrytý bavlnenou utierkou. Chlebová kôrka takto zostane po vychladnutí mäkká.

11

12

Dobrú chuť

Recepty kuchára peterruzicka@gmail.com

Fandite nám
Pridávajte svoje fotografie

Prosíme návštevníkov, aby pri pridávaní receptu na stránky nahrávali na server výlučne vlastné fotografie jedál. Budeme tým rešpektovať autorské práva, vyhneme sa zbytočným nepríjemnostiam a neporušíte tým podmienky používania.

Reklama