Postup
1
1 hodinu pred treba namočiť sušené huby do vody. Kyslú kapustu treba opláchnuť v studenej vode. Ak treba, kyslú kapustu nakrájame na menšie časti.
3
Kyslú kapustu s hubami necháme dusiť 1 - 1,5 hodiny na miernom ohni. Kým sa bude kyslá kapusta dusiť, nakrájame čerstvú kapustu(skôr na menšie kúsky), cibuľu, mäso a klobásky.
5
Tesne pred tým, ako bude kyslá kapusta udusená do mäkka, speníme na masti cibuľu, a opražíme mäso a klobásu. Potom ku kyslej kapuste pridáme čerstvú kapustu, opražené mäso, bobkový list, nové korenie a všetko dusíme spolu minimálne 2 hodiny na miernom ohni.
7
Neskôr ochutíme podľa potreby soľou, korením a muškátovým orechom a ostatnými bylinkami podľa vlastnej chuti. Pre koncom pridáme rajčinový pretlak, poriadne premiešame a necháme dusiť ešte aspoň 10 minút.
9
Tradičný bigos sa pripravuje ešte dlhšie 4 - 6 hodín na veľmi slabom ohni, takže ak ho chcete pripraviť deň vopred a naplno ho vychutnať, treba si pripraviť jedno voľné poobedie.