Postup
1
Cesto si pripravíme zmiešaním múky soli a kvásku (kvások nemusí byť, môžete rovno do múky pridať aj kvasnice, cukor a zaliať vlažným mliekom, ale cesto lepšie kysne keď je). Kvások pripravíte z vlažného mlieka v širšej miske zmiešaného s cukrom a rozdrobeným droždím.
2
3
Po 10 minútach, keď je kvások hotový, pridáte ho do múky a vymiesite vláčne, nie moc husté cesto. Potom ho necháte kysnúť tak asi 45 minút.
4
5
Počas čakania si môžete pripraviť širší hrniec a nástavec na parenie. Keď je cesto vykysnuté, dáme ho na tablu. Poprášime múkou, aby sa veľmi nelepilo.
7
Vyvaľkáme, pokrájame na štvorčeky a začneme dávkovať náplň. Zo štvorčekov vyrobíme batôžky a po otočení máme z nich buchtičky. Tie kladieme na parák, nie moc husto - s väčšími medzerami.
9
Paríme 10-15 minút (väčšinou stačí 10 minút). Buchtičky sa trošku na parák prilepia a preto ich dávame z neho opatrne dole, najlepšie dvoma vidličkami.
11
Podávame ich poliate rozpusteným maslom a posypané makom, grankom, alebo orechmi.