1
Smotanu zahrejeme asi na 80 °C. Môžete to urobiť vo vodnom kúpeli. Pridáme citrónovú šťavu a zohrievame pri nízkej teplote asi 10 minút. Potom odstavíme asi na 30 minút. Medzitým si pripravíme husto tkanú handričku alebo 5 vrstiev gázy. Tú vložíme do sitka, ktoré taktiež musí byť husté.
3
Pri pomalom chladnutí zbadáme, že nám smotana pomaly tuhne. Nie je to také, ako pri výrobe tvarohu, tu sa nám nebude srvátka oddeľovať, resp. nie tak ako by ste si možno mysleli. Opatrne pomaly prelievame smotanu na pripravenú látku v sitku. Sitko potom položíme na misku, nech nám môže odkvapkávať prebytočná srvátka.
5
Necháme v chlade aspoň na 24 hodín.
7
A potom používame do rôznych Mascarpone dobrôtok.